Programma 9. Veilige omgeving
1. Wat willen we bereiken?
Het doel van dit programma is beschreven in de programmabegroting. Kern hiervan is dat we ons inzetten om een aantrekkelijk gemeente te zijn waar inwoners zich veilig voelen om te kunnen wonen, werken en recreëren. Om dit te realiseren richten we ons vanuit Team Veiligheid, Tor/Hor en VTH op een aantal prioriteiten. Hierbij werken we nauw samen met interne collega’s en externe zorg- en veiligheidspartners.
2. Wat zijn de bestaande prioriteiten?
In dit programma werken we met een vijftal deelgebieden waarbinnen we prioriteiten stellen:
- Veilige woon- en leefomgeving, waarbij de aanpak van complexe (woon)overlast en casuïstiek en het tegengaan van High Impact Crime (HIC) zoals woninginbraken als prioriteiten zijn aangemerkt;
- Bedrijvigheid en veiligheid, hierbij zijn ondermijning en veiligheid op bedrijventerreinen de prioriteiten
- Fysieke Veiligheid, met de veiligheidsregio als key-speler en onze eigen crisisbeheersing als prioriteit.
- Jeugd en veiligheid, hier heeft de aanpak van jeugdoverlast prioriteit
- Integriteit en Veiligheid, met het programma weerbare overheid en de aanpak van ondermijning als prioriteiten.
Per 2019 is het beleid ingegaan. Uitgezonderd van de aanpak ondermijning in het buitengebied hebben we ingezet op alle prioriteiten. Zo hebben we een forse inhaalslag gemaakt in het weerbaar maken van medewerkers en bestuur, hebben we het AVE-model (aanpak voorkomen escalatie) voor complexe casuïstiek geïmplementeerd, zijn we actief aan de slag gegaan met overlastgevende jeugdgroepen, en hebben we de politie ondersteund bij de aanpak van de autobranden middels cameratoezicht. Als we kijken naar de cijfers, ontwikkelingen en behoeften dan blijkt medio 2020 dat bijstelling van deze prioriteiten momenteel niet nodig is én dat aandacht en inzet op alle prioriteiten nog steeds nodig is. We slagen er goed in om samen met onze veiligheidspartners flexibel op te treden bij onvoorziene incidenten en ontwikkelingen.
3. Wat zijn de belangrijkste knelpunten?
Het algemene beeld van het programma is dat de prioriteiten gerealiseerd worden.
Vooral de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de AVE (aanpak voorkomen escalatie) hebben bijzondere aandacht nodig.
Gewenste extra capaciteit | Aantal fte |
Niet van toepassing |
We proberen door een goede samenwerking, betere procesbeschrijvingen en een duidelijke inzicht in de visie van het bestuur te komen tot een goede invulling van de beschikbare capaciteit. Hierbij is de beschikbare capaciteit leidend, waarbinnen prioriteiten worden aangebracht.
4. Wat zijn de effecten en dilemma's door de COVID-19 crisis?
Met een doorkijk naar de zomer hebben we geïnvesteerd in een middellange termijn structuur. De doelstelling “voorkomen van verspreiding van het virus” staat daarin centraal. Tot op dit ogenblik is de situatie in de openbare ruimte aanvaardbaar. Er wordt gewerkt aan een scenario voor de periode waarin er meer zon is en mensen ongeduldiger worden. Ook verwachten we dat met het verdwijnen van het COVID-19 virus of versoepeling van de maatregelen nieuwe problemen in de openbare orde kunnen ontstaan die aandacht vragen. Zo kan een effect zijn dat de tolerantie naar de woonomgeving afneemt of een grens bereikt. En kan de verwachte werkloosheid of schooluitval leiden tot meer overlast op straat of een toevlucht naar criminele activiteiten. In overleg met onze partners monitoren we de situatie en verleggen we indien nodig onze prioriteiten. Tegelijkertijd gaan reguliere activiteiten ook door: de begroting van de veiligheidsregio en coördinatie bij terugkeer van ex-gedetineerden.
5. Wat zijn de aanscherpingen in de prioritering?
We zien veiligheid als een basisvoorwaarde voor een goede leefomgeving. In onze ambitie zetten we in op de beweging naar voren en houden we verbinding met de samenleving.
De capaciteit van het team is op orde. We kunnen de basistaken goed aan en we kunnen opschalen in de regio als dat nodig is. We zijn onderdeel van een breder netwerk.
Komende jaren houden we vast op onze eerder ingezette koers. Onze bijdrage aan de Taskforce Brabant-Zeeland voor ondermijning structureel maken.